Levendelagring av villfanget fisk i 2025

Bonuskvoteordningen gjelder for torsk som er satt i merd fra og med 1. februar 2025. Dette må du vite, hvis du skal levendelagre villfanget fisk.

Fangsten av torsk skal lagres minimum tre uker i merd for å få utløst redusert kvotebelastning. For den som skal lagre levende torsk informeres det i denne artikkelen om krav som må etterleves. Listen er ikke uttømmende.

Følgende presiseres

Påmelding

Før fartøyet starter fiske etter torsk som skal føres levende om bord, skal det sendes skriftlig påmelding til Fiskeridirektoratet. Merk at fisker/fartøy også skal være påmeldt ordningen for levendelagring av torsk hos Norges Råfisklag.

Lagringstid

Torsk kan holdes i mellomlagringsmerd inntil 12 uker før den må omsettes, slaktes og/eller overføres til akvakulturanlegg, dette jamfør rundskriv fra Norges Råfisklag (rafisklaget.no).

Fiskeridirektoratet har i felleskap med Mattilsynet utarbeidet en veileder for levendelagring inntil 12 uker. Veilederen har blitt oppdatert for 2025.

Melding om omlasting (TRA) for fiskefartøyet

Krav om TRA (omlastingsmelding) gjelder uavhengig av fartøyets lengde og uavhengig av unntaket i ERS-forskriften § 18 andre ledd (kravet om TRA-melding for fartøy med generelt uttak er knyttet opp mot vilkår for å få dispensasjon ved landing til merd). 

Når fartøyet lander resterende fangst til mottak på land føres POR meldingens RN på seddel.

Bruk av røkte- og transportfartøy

Fartøy som benyttes til arbeids- og transportfartøy i forbindelse med levendelagring og som har installert ERS/VMS system, rapporterer i henhold til ERS-forskriften. Rapporteringsplikten gjelder all fisk, både fisk til dyrefôr og fisk for konsum.

Dersom det benyttes fartøy uten ERS for opptak og transport av fisk fra merdanlegg til mottaksanlegg må fartøyets eier søke om dispensasjon fra aktuelle bestemmer i ERS-forskriften.

Utfylling av seddel

Det skal skrives landingsseddel når fisk landes til merd. Ved landing av levende fisk skal det i tillegg til vekt oppgis antall individ på seddel. Ved omsetning etter landing, skal antall individ oppgis på sluttseddelen selv om fisken ved omsetning er død.

Rund vekt skal oppgis på landingsseddel, og det er ikke tillatt å påføre seddel beregnet rund vekt ut ifra nettovekt.

Landingsseddelen skal påføres meldingsnummeret (RN) til omlastningsmeldingen (TRA) fartøyet sender, før fartøyet lander fisk til merd.

Når fartøyet lander resterende fangst til mottak på land føres meldingens nummer om havneanløp (POR) på seddelen.

Fangster fra forskjellige fartøy skal ikke blandes før fisken er veid og sluttseddel er skrevet. hvert fartøy må lande fisk til egen merd og merden skal merkes med fartøyet som benytter merden.

Fisk som ikke kan anvendes til konsum skal registreres på seddel med «dyrefôr».

Både fisker og mottaker er ansvarlig for utfylling av seddel. Det oppfordres til at begge parter er til stede når fisk landes til merd (landingsseddel) og når fisk overtas av kjøper/ landes til mottak (sluttseddel). Dersom den som lander eller mottar fisken ikke kan være til stede ved utfylling og signering av seddel, må det søkes om dispensasjon fra kravet om samtidig undertegning av landingsseddel.

Vekt og antall fisk i landingen

Det er krav om at den som lander fisk til merd for levendelagring og mottaker eller kjøper skal veie fisken fortløpende på godkjent vekt. Godkjente veisystemer for levende fisk er per nå ikke tilgjengelig slik at en i praksis må søke Fiskeridirektoratet om dispensasjon fra veiekravet. For søknadsadresse og hva søknaden skal inneholde se veileder.

Journal

Alle anlegg for levendelagring, altså dyreholder må føre journal over fartøy som leverer fangst til anlegget og registrere kvantum fisk som blir satt i merd og blir tatt ut av merd.

Om verdien av fisk som går gjennom anlegget for levendelagring sesongen 2025 overstiger 5 millioner norske kroner skal anlegget føre elektronisk journal. Elektronisk journal for levendelagring er utviklet og tilgjengelig (kontakt Nicklaes Damkær Thomsen i Egga utvikling, Nicklaes@egga.no).

Rømming

Ved rømming skal fisker straks gi Fiskeridirektoratet og vedkommende salgslag skriftlig melding. Henvisning til landingsseddel, antatt årsak og omfang skal oppgis.

Fiskevelferd, helsekontroll og mattrygghet (Mattilsynet)

Fisk skal tilbys fôr etter maksimum fire uker i restitusjon. For å unngå at fisk blir underernært oppfordres det på det sterkeste at det foretas god sortering av fisk før fôringen starter opp. Ved oppstart av fôring skal det sendes melding til Mattilsynet.

  • Bruk av langkrok på levende fisk i levendelagring er ikke tillatt.
  • Merder for restitusjon og mellomlagring skal plasseres minst 2,5 kilometer fra akvakulturanlegg.
  • Mattilsynet skal varsles ved tilfeller med uavklart økt dødelighet og mistanke om smittsom sykdom.
  • Selvdød fisk kan ikke leveres til konsum senere enn 48 timer fra den første fangsten av levende fisk ble landet i den aktuelle merden.
  • Levende fisk skal røktes minst en gang hvert døgn.
Oppdatert: 05.02.2025