Fastsatt ved kongelig resolusjon 6. desember 2013 med hjemmel i lov av 6. juni 2008nr. 37 om forvaltning av viltlevande marine ressursar § 14. Fremmet av Fiskeri- og kystdepartementet.
I
I forskrift av 4. mars 2005 nr. 193 om strukturkvoteordning mv for havfiskeftåten gjøres det følgende endringer:
§ 6 fierde ledd (endret) skal lyde:
Det kan gjøres unntak fra kravet om kondemnering av det uttatte fartøyet når det harantikvarisk verdi. Fartøyet skal i så fall være registrert i Skipsregisteret, og det skal tinglyses at fartøyet ikke kan nyttes til fiske, ikke kan gjeninnføres i registeret over norske fiskefartøy og ikke kan selges til utlandet uten Fiskeridirektoratets samtykke. Dersom fartøyet er fredet i medhold av kulturminneloven § 14a eller vernet av Riksantikvaren, kan det likevel nyttes til sports- og rekreasjonsfiske etter havressursloven §§ 22 og 23 når det er tinglyst at det kan nyttes til slikt fiske.
II
Denne forskriften trer i kraft straks
Forskriften lyder etter dette:
Forskrift om strukturkvoteordning mv. for havfiskeflåten
Innledende bestemmelser
§ 1. Hvem forskriften gjelder
Forskriften gjelder for
a) fartøy som har torsketrålkonsesjon,
b) fartøy som har ringnotkonsesjon,
c) fartøy som har adgang til å delta i reketrålfisket ved Grønland,
d) fartøy som har seitrålkonsesjon,
e) fartøy som har adgang til å delta i gruppen for havfiskefartøy som fisker med konvensjonelle redskap og
f) fartøy som har pelagisk trålkonsesjon og nordsjøtrålkonsesjon.
§ 2. Formål
Forskriften har som formål å bidra til en tilpasning av den enkelte fartøygruppe til ressursgrunnlaget og et bedret driftsgrunnlag for det enkelte fartøy, ved å legge til rette for å redusere antall fartøy i gruppen.
§ 3. Hvilke regulerte fiskeslag strukturkvoteordningen gjelder
Strukturkvoteordningen gjelder følgende fiskeslag for den enkelte fartøygruppe:a) | For torsketrålflåten: Torsk, hyse og sei nord for 62°N. | |
b) | For ringnotflåten: Norsk vårgytende sild, nordsjøsild, | |
c) | For grønlandsrekeflåten: Reker ved Grønland | |
d) | For seitrålflåten: Sei nord for 62°N og sei sør for 62°N | |
e) | For havfiskefartøy som fisker med konvensjonelle redskap: Torsk, | |
f) | For pelagiske trålflåten og for nordsjøtrålflåten: Makrell, lodde, norsk vårgytende sild |
Fiskeridirektoratet fastsetter kvotefaktoren eller basiskvoten for det enkelte fartøy i samsvar med reguleringene for det enkelte fiskeslag.
§ 4. Samarbeidende rederi og sammenslutning av rederi
Samarbeidende rederi er to eller flere rederi som har etablert et eierfellesskap uten å dele styringsorgan og administrasjon.
Sammenslutning mellom to eller flere rederi er et eierfellesskap der rederiene deler samme administrasjon og styringsorgan.
Fiskeridirektoratet skal godkjenne formene for samarbeid eller sammenslutning i forhold til strukturkvoteordningen.
Strukturkvoteordning
§ 5 Tildeling av strukturkvote
Et rederi som eier et fartøy som nevnt i § 1, kan få tillatelse til at de enkelte kvotene i fiskerier som er nevnt i § 3 og som ellers ville blitt tildelt for fiske med dette fartøyet, fiskes med ett eller flere andre fartøy tilhørende samme rederi i samme fartøygruppe, jf § 1, som strukturkvote. Det samme gjelder for rederier som nevnt i § 4.
Strukturkvotene av de ulike fiskeslag, og kvoten av det enkelte fiskeslag, kan fordeles mellom flere fartøy i samme fartøygruppe innenfor de begrensninger som følger av forskriften her.
Dersom det er stilt krav om særskilt konsesjon eller deltakeradgang for å drive fisket etter fiskeslag som er nevnt under den enkelte fartøygruppe i § 3, kan strukturkvote bare tildeles når både det gjenværende fartøyet og det som tas ut av fiske har slik særskilt konsesjon eller deltakeradgang
§ 6. Vilkår for tildeling av strukturkvote
Strukturkvote eller deler av en strukturkvote kan tildeles når:a) | ett eller flere fartøy som nevnt i § 1 blir meldt ut av | |
b) | alle konsesjoner og deltakeradganger knyttet til fartøyet |
Det kan settes vilkår for tildeling av strukturkvote for å sikre distriktsmessige hensyn, eller når fiskeripolitiske hensyn for øvrig tilsier det. Dersom det ikke anses tilstrekkelig å sette slikt vilkår, kan en søknad om strukturkvote avslås.
Tilleggskonsesjoner eller -deltakeradganger som oppgis i henhold til første ledd bokstav b), kan tildeles det gjenværende fartøy dersom distrikts- eller fiskeripolitiske hensyn ikke taler mot en slik tildeling, fartøyet for øvrig fyller vilkårene for tildeling av slik konsesjon eller deltakeradgang og den aktuelle konsesjon eller deltakeradgang har vært nyttet aktivt.
Det kan gjøres unntak fra kravet om kondemnering av det uttatte fartøyet når det har antikvarisk verdi. Fartøyet skal i så fall være registrert i Skipsregisteret, og det skal tingslyses at fartøyet ikke kan nyttes til fiske, ikke kan gjeninnføres i registeret over norske fiskefartøy og ikke kan selges til utlandet uten Fiskeridirektoratets samtykke. Dersom fartøyet er fredet i medhold av kulturminneloven § 14a eller vernet av Riksantikvaren, kan det likevel nyttes til sports- og rekreasjonsfiske etter havressursloven §§ 22 og 23 når det er tinglyst at det kan nyttes til slikt fiske.
§ 7 Nærmere om grunnlaget for den årlige tildelingen av strukturkvote
Strukturkvote tildeles for ett år av gangen, og kan tildeles i inntil 20 år. Strukturkvoter som er tildelt første gang før 2007, kan tildeles i inntil 25 år regnet fra og med 2008.
Prøving av om vilkårene for tildeling er oppfylt skal gjøres før første gangs tildeling. Den årlige tildelingenskjer uten ny prøving, med mindre det fremkommer opplysninger som tyder på at vilkårene likevel ikke er oppfylt eller det av andre grunner er nødvendig å ta saken opp til ny prøving.
Strukturkvote tildeles for fiske med det enkelte fartøy, og kan ikke overdras.
Særlige regler for den enkelte fartøygruppe
§ 8. Særlige regler for tildeling av strukturkvote til fartøy i torsketrålgruppen
Det kan bare tildeles strukturkvote eller deler av en strukturkvote for fiske med fabrikkskip, på grunnlag av uttak av annet fartøy som driver ombordproduksjon eller fartøy som fryser fangsten om bord. I forhold til denne bestemmelsen menes meda) | ombordproduksjon: all videre bearbeiding av fiskekjøtt som | |
b) | fartøy som fryser fangsten om bord: fartøy eller fartøy det er |
Det kan ikke tildeles strukturkvote eller deler av strukturkvote til fartøy som er innført i registrert over fiskefartøy i Sør-Norge, på grunnlag av uttak av fartøy eller fartøy det er kommet til erstatning for som pr. 1. januar 1996 var innført i registeret i Finnmark, Troms eller Nordland.
Det kan ikke tildeles mer enn 3 kvotefaktorer, inkludert fartøyets egen kvote, for fiske med ett fartøy. Denne begrensningen gjelder for det enkelte fiskeslag som er omfattet av strukturkvoteordningen.
Dersom det var knyttet leveringsvilkår til konsesjonen for det eller de fartøy som tas ut av fiske, skal det settes tilsvarende vilkår for en forholdsmessig del av den kvoten som gjennom strukturkvoteordningen tildeles det gjenværende fartøyet eller fartøyene.
Fartøy med torsketråltillatelse kan tildeles strukturkvote av sei på grunnlag av uttak av fartøy fra seitrålgruppen uten hinder av kravet i § 5 første ledd om at fartøyene må tilhøre samme fartøygruppe. Det kan tildeles inntil 2 seitrål-kvotefaktorer av sei nord for 62°N og inntil 2 seitrål-kvotefaktorer av sei sør for 62°N som slik strukturkvote, uavhengig av fartøyets samlede kvotefaktorer i torsketrålgruppen.
§ 9. Særlige regler for tildeling av strukturkvote til fartøy i ringnotgruppen
Før det tildeles strukturkvote til ett eller flere fartøy, skal det foretas avkorting av den kvoten som ville blitt tildelt for fiske med det fartøyet som tas ut, etter følgende regler:a) | 5%, dersom det uttatte og det gjenværende fartøyet er | |
b) | 15%, dersom det uttatte og det gjenværende fartøyet er | |
c) | 5%, dersom det uttatte fartøyet er registrert i region B | |
d) | 40%, dersom det uttatte fartøyet er registrert i region A |
Finnmark, Troms, Nordland, Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag utgjør region A, mens de øvrige fylker utgjør region B.
Avkortingsregelen i første ledd bokstav d) kommer til anvendelse dersom fartøy som har fått tildelt strukturkvote som registrert i region A, senere overføres fra region A til region B.
Et fartøy anses i forhold til reglene i første og annet ledd som registrert der hvor fartøyet eller fartøy det er kommet erstatning for var innført i registeret over fiskefartøy pr. 1. januar 1996.
Det kan ikke tildeles mer enn en kvote tilsvarende en basiskvote på 650 tonn for fiskeslag som er regulert ved bruk av basiskvoter, inkludert fartøyets egen basiskvote, for fiske med ett fartøy. Tilsvarende kan det for øvrige fiskeslag ikke tildeles mer enn en kvote tilsvarende to fartøykvoter eller maksimalkvoter, inkludert fartøyets egen kvote.
§ 10. Særlige regler for tildeling av strukturkvote til fartøy som har adgang til å delta i reketrålfisket ved Grønland
Tildeling av strukturkvote til fartøy som er registrert i Sør-Norge kan ikke skje som følge av uttak av fartøy som er innført i registeret over fiskefartøy i Finnmark, Troms eller Nordland, med mindre minst 2/3 av kvoten for det uttatte fartøyet tildeles fartøy registrert i Finnmark, Troms eller Nordland.
Det kan ikke tildeles mer enn 10 % av totalkvoten for fiske med ett fartøy.
§ 11. Særlige regler for tildeling av strukturkvote til fartøy i seitrålgruppen
Det kan ikke tildeles mer enn 3 kvotefaktorer av sei nord for 62°N og 3,5 kvotefaktorer av sei sør for 62°N, inkludert fartøyets egen kvote, for fiske med ett fartøy.
Fartøy med seitrålkonsesjon kan tildeles strukturkvote av sei på grunnlag av uttak av fartøy fra torsketrålgruppen uten hinder av kravet i § 5 første ledd om at fartøyene må tilhøre samme fartøygruppe. Det kan tildeles 2 torsketrål-kvotefaktorer av sei nord for 62°N som slik strukturkvote, uavhengig av fartøyets samlede kvotefaktor i seitrålgruppen.
§ 12. Særlige regler for tildeling av strukturkvote til fartøy som har adgang til å delta i gruppen for havfiskefartøy som fisker med konvensjonelle redskap
Dersom det tildeles strukturkvote for fiske med et fartøy som er innført i registeret over fiskefartøy i Sør-Norge på grunnlag av uttak av fartøy registrert i Finnmark, Troms, Nordland, Nord-Trøndelag eller Sør-Trøndelag, skal det foretas avkorting med 20% av den kvoten som ellers ville blitt tildelt for fiske med det fartøyet som tas ut av fiske. Et fartøy anses i forhold til denne bestemmelsen som registrert der hvor fartøyet eller fartøy det er kommet erstatning for var innført i registeret over fiskefartøy pr. 1. januar 2000.
Et rederi, samarbeidende rederi eller en sammenslutning av rederi kan ikke tildeles mer enn 15% av gruppekvoten for det enkelte fiskeslag gjennom bruk av strukturkvoteordningen.
Det kan ikke tildeles mer enn 5 kvotefaktorer av torsk og hyse og 2 kvotefaktorer av sei, inkludert fartøyets egen kvote, for fiske med ett fartøy.
Adgang til å delta i fisket etter sei med garn og adgangen til å delta i fisket etter torsk i Nordsjøen regnes som en tilleggsdeltakeradgang i forhold til reglene i § 5 tredje ledd og § 6 tredje ledd.
§ 13. Særlige regler for tildeling av strukturkvote til fartøy i den pelagiske trålgruppen og i nordsjøtrålgruppen
Dersom et fiskeri blir regulert på fartøynivå etter reglene i saltvannsfiskeloven etter at et fartøy er tatt ut av fiske, jf. § 6, og dette fiskeslaget blir omfattet av strukturkvoteordningen, jf. § 3, kan det tildeles strukturkvote i dette fiskeriet for det eller de gjenværende fartøy dersom det uttatte fartøyet fylte vilkårene for å bli tildelt kvote i vedkommende fiskeri.
Det kan ikke tildeles mer enn en kvote tilsvarende en basiskvote på 630 tonn for de fiskeslag som er regulert ved bruk av basiskvoter, inkludert fartøyet egen basiskvote, for fiske med ett fartøy. Tilsvarende kan det for øvrige fiskeslag ikke tildeles mer enn en kvote tilsvarende 2 fartøy- eller maksimalkvoter, inkludert fartøyets egen kvote.
Det kan ikke tildeles strukturkvote av lodde til et fartøy som har større lasteromsvolum enn 500 m³ på grunnlag av uttak av et fartøy med mindre lasteromsvolum enn 500 m³, med mindre det var tildelt pelagisk tråltillatelse for det uttatte fartøyet. En loddetråltillatelse kan i slike tilfeller heller ikke retildeles etter reglene i § 6 tredje ledd, med mindre det var tildelt pelagisk tråltillatelse for det uttatte fartøyet.
§ 14. Overgangsregler for den som tildeles enhetskvote etter tidligere ordninger
Den som tildeles enhetskvote i samsvar med reglene i forskrift av 30. juni 2000 nr. 648, forskrift av 30. juni 2000 nr. 649, forskrift av 30. juni 2000 nr. 650, forskrift av 28. juli 2000 nr. 795, forskrift av 2. februar 2001 nr. 104 eller forskrift av 5. juli 2002 nr. 696, kan tildeles strukturkvote med virkning fra og med 2006 i henhold til reglene i § 7 uten ny prøving av om vilkårene fastsatt i § 5, § 6 og i de særlige reglene for hver enkelt fartøygruppe er oppfylt.
Strukturkvoten skal i slikt tilfelle avkortes med 7% av den enhetskvoten som tildeles for hvert år det er tildelt enhetskvote til og med 2003, eller 5% for den som oppfylte vilkårene for å bli tildelt enhetskvote i inntil 18 år. For ringnot- og torsketrålgruppen gjelder at det skal tildeles strukturkvote av de fiskeslag som er omfattet av ordningen for fartøygruppen, jf. § 3, uansett hvilke fiskeslag som var omfattet av enhetskvoteordningen på det tidspunkt tildelingen startet.
Søknad om tildeling av strukturkvote i medhold av overgangsregelen i første ledd må være mottatt hos Fiskeridirektoratet senest 1. oktober 2005.
Den som tildeles enhetskvote og ikke får tildelt strukturkvote, kan tildeles enhetskvote i medhold av reglene nevnt i første ledd i inntil den tidsperiode som var fastsatt i det enkelte vedtak om tildeling av enhetskvote.
Andre kvoteordninger
§ 15. Slumpfiskeordning
Fiskeridirektoratet kan gi tillatelse til at inntil 20 % av kvoten av det enkelte fiskeslag som er nevnt i § 3 og som er tildelt for fiske med et fartøy som tilhører en fartøygruppe nevnt i § 1, fiskes med et annet fartøy som tilhører samme fartøygruppe.
Fartøyet eller fartøyene som avgir kvote må ha fisket minst 30 % av kvoten før kvotemottakende fartøy kan starte fiske i henhold til tillatelsen etter første ledd. Eieren av det fartøyet som tildeles kvoter etter første ledd, må gi melding til Fiskeridirektoratet når fiske på slik kvote starter. Fiske på slike kvoter av torsk kan ikke starte før 1. juli.
Fiskeridirektoratet kan suspendere ordningen som nevnt i første ledd dersom hensynet til gjennomføring av fisket tilsier det.
Vedtaksmyndighet og ikrafttredelse
§ 16. Vedtaksmyndighet
Fiskeridirektoratet fatter vedtak etter denne forskrift.
§ 17. Ikrafttredelse
Denne forskrift trer i kraft straks.
IE/EW
Samtidig oppheves følgende forskrifter:
Forskrift av 30. juni 2000 nr. 648 om enhetskvoteordning og rederikvoteordning for torsketrålflåten.
Forskrift av 30. juni 2000 nr. 649 om enhetskvoteordning og rederikvoteordning for ringnotflåten.
Forskrift av 30. juni 2000 nr. 650 om enhetskvoteordning for grønlandsrekeflåten.
Forskrift av 30. juni 2000 nr. 651 om sammenslåingsordning for småtrålflåten.
Forskrift av 28. juli 2000 nr. 795 om enhetskvoteordning og rederikvoteordning for konvensjonelle fartøy på eller over 28 meter.
Forskrift av 2. februar 2001 nr. 104 om enhetskvoteordning for seitrålerne.
Forskrift av 5. juli 2002 nr. 696 om enhetskvoteordning og rederikvoteordning for fartøy med industritråltillatelse.