Forskriften er fastsatt ved kongelig resolusjon av 28. september 2007. Fremmet av Fiskeri- og kystdepartementet med hjemmel i lov av 26. mars 1999 om retten til å delta i fiske og fangst (deltakerloven) §§ 7 tredje ledd, 9 og 30.
§ 1 (virkeområde)
Forskriften gjelder behandling av søknader, fremgangsmåten ved tildeling og tildeling av tillatelser gitt i medhold av lov av 26. mars 1999 om retten til å delta i fiske og fangst (deltakerloven) kapittel II, III og IV ved tvangssalg, konkurs m.v.
§ 2 (panthaver skal være orientert ved visse typer søknader)
Panthaver i fiskefartøy skal være orientert ved alle typer søknader som innebærer en reduksjon av fartøyets driftsgrunnlag.
Ved slike søknader skal det legges ved bekreftelse fra panthaver om at vedkommende er orientert samt oppdatert utskrift fra skipsregisteret.
Dersom ikke slik dokumentasjon fremlegges, skal fiskerimyndigheten varsle panthaver og stille behandlingen av søknaden i bero i inntil fire uker. Det samme gjelder dersom det fremgår av bekreftelsen at panthaver har innsigelser mot slik søknad.
§ 3 (fartøyeier mister adgangen til å kunne få innvilget søknad om utskiftning eller salg for fortsatt drift)
En søknad om utskifting eller salg for fortsatt drift av et fiskefartøy skal avslås, dersom søknaden blir behandlet etter at en begjæring om tvangsdekning i fartøyet er forkynt for saksøkte i henhold til lov av 26. juni 1992 nr 86 om tvangsfullbyrdelse og midlertidig sikring (tvangsfullbyrdelsesloven) § 11-7 første ledd. Det samme gjelder når det er avsagt kjennelse om åpning av konkurs hos fartøyeier, eller om midlertidig forføyning med forbud mot utskiftning eller salg av fartøyet for fortsatt drift.
§ 4 (behandling av fisketillatelsene ved realisering av panterett i fiskefartøyet)
Dersom panthaveren overtar det pantsatte fartøyet for å oppnå dekning utenfor tvangsfullbyrdelse, skal panthaver straks sende melding til Fiskeridirektoratet om at han ønsker å opprettholde driften av fartøyet. Etter at Fiskeridirektoratet har mottatt slik melding gis panthaver midlertidig ervervstillatelse og konsesjon eller deltakeradgang i inntil tre måneder.
De midlertidige tillatelsene kan fornyes med inntil en måned av gangen, dersom dette er nødvendig på bakgrunn av situasjonen i markedet, næringen eller andre særlige grunner.
Dersom fiskefartøyet ikke er videresolgt innen utløpet av den perioden tillatelsene omfatter, slettes fartøyet fra merkeregisteret og tillatelsene bortfaller.
§ 5 (behandling av fisketillatelsene ved åpning av konkurs)
Ved åpning av konkurs trer konkursboet inn i debitors rettigheter og plikter etter fisketillatelsene. Konkursboet skal straks sende melding til Fiskeridirektoratet om det ønsker å opprettholde driften av fartøyet. Etter at Fiskeridirektoratet har mottatt slik melding gis konkursboet midlertidig ervervstillatelse og konsesjon eller deltakeradgang i inntil tre måneder.
De midlertidige tillatelsene kan fornyes med inntil tre måneder av gangen, dersom dette er nødvendig på bakgrunn av situasjonen i markedet, næringen eller andre særlige grunner.
Dersom fiskefartøyet ikke er videresolgt innen utløpet av den perioden tillatelsene omfatter, slettes fartøyet fra merkeregisteret og tillatelsene bortfaller.
§ 6 (salg av fartøyet)
Ved salg av fartøyet i forbindelse med konkurs eller tvangssalg, forhåndsbehandler Fiskeridirektoratet eller Fiskeridirektoratets regionkontor aktuelle kjøperes søknader om fisketillatelser og kan på bakgrunn av dette gi forhåndstilsagn om tildeling.
Hvis et fiskefartøy blir solgt på auksjon eller ved medhjelpersalg må ikke bud stadfestes før det foreligger forhåndstilsagn om tildeling av fisketillatelser fra fiskerimyndighetene. Banker eller andre kredittinstitusjoner kan likevel få stadfestet sitt bud uten slikt forhåndstilsagn, når ervervelse skjer for å redde en fordring som tilhører erververen og som denne har panterett for i fiskefartøyet. Reglene i § 4 gjelder tilsvarende.
§ 7 (ikrafttredelse)
Denne forskrift trer i kraft straks.
Fra samme tid oppheves forskrift 18. juli 1956 nr.1/4. juli 1977 om eiendomsretter til fiskefartøyer pkt 4 og pkt 5.
HHO/EW