Vi bruker informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler på fiskeridir.no for å forstå hvordan besøkende bruker nettsiden, slik at vi kan forbedre tjenestene våre. Du kan hele tiden endre samtykket ditt her.

Ny løsning effektiviserer rapportering av anleggssertifikater

Fiskeridirektoratet har lansert to nye API-er som forenkler rapportering og datadeling for akvakulturanlegg, med fokus på bedre oversikt og datakvalitet.

Fører til bedre informasjonsflyt

Tidligere i år lanserte Fiskeridirektoratet en ny løsning for å rapportere anleggssertifikat (fiskeridir.no). Et anleggssertifikat er et dokument som bekrefter at et akvakulturanlegg oppfyller gjeldende tekniske krav i forskrift og bransjestandard, og dermed er i teknisk forsvarlig stand til å kunne benyttes til akvakultur.

Et anleggssertifikat utstedes for fem år av gangen, men kan oppdateres utallige ganger innenfor denne femårsperioden. Et anleggssertifikat kan også trekkes tilbake dersom vilkårene for dets gyldighet ikke er oppfylt.

Den nye løsningen sørger for en smidigere informasjonsflyt fra oppdrettsnæringen til direktoratets database. Løsningen vil også bidra til mindre feil i innrapporterte data og dermed sikre høyere datakvalitet. Dette gir muligheter til å analyse data på nye måter og gir en bedre oversikt over oppdrettsteknologien som benyttes langs kysten.

Hva er et API?

API er et applikasjonsgrensesnitt som gir tilgang til lagrede data og funksjonalitet i et datasystem. Data som er tilgjengelig via API kan benyttes av andre datasystem for å bygge nye og gi bedre tjenester for brukere.

Et lukket og et åpent API

Med følge av den nye løsningen, så skilles det mellom to API-er. Det ene krever autentisering via Maskinporten (digdir.no) og er forbeholdt akkrediterte inspeksjonsorganer som sender inn anleggssertifikater og tilhørende grunnlagsdata. Den andre versjonen er et åpent API hvor som helst kan hente ut innrapporterte data som ikke er taushetsbelagte.

Det åpne API-et kan altså alle som har interesse bruke, se lenke for dokumentasjon (fiskeridir.no). Her kan man få tilgang til mye av den informasjonen som Fiskeridirektoratet besitter om akvakulturanleggene langs kysten. Dette kan blant annet være informasjon om for eksempel lokaliteter, bølger, vind og strøm, plassering av anlegg, hvilken type anleggsteknologi og utstyr som benyttes, og plassering av forankringsliner.

API-katalog

Som følge av direktoratets kontinuerlige arbeid med å forbedre tilgjengeligheten av data ble det også lansert en API-katalog i mai 2024. Katalogen er et produkt av et bredt tverrfaglig samarbeid i Fiskeridirektoratet, og innehar API-er for Fartøyregisteret, akvakulturregisteret, akvakultursøknader og nå NYTEK. Se API-katalogen til Fiskeridirektoratet.

Tverrfaglig samarbeid i Fiskeridirektoratet. Fra venstre: Ida Omenaas Flaageng, Erlend Hopsdal Skjetne, Carel-Andrè Gåsemyr og Andreas Kjærner-Semb. Foto: Fiskeridirektoratet ©
Tverrfaglig samarbeid i Fiskeridirektoratet. Fra venstre: Ida Omenaas Flaageng, Erlend Hopsdal Skjetne, Carel-Andrè Gåsemyr og Andreas Kjærner-Semb. Foto: Fiskeridirektoratet ©

Formålet med API-katalogen er å gi en samlet oversikt over Fiskeridirektoratets tilgjengelige API-er. Dette gjør det enklere for utviklere og samarbeidspartnere å integrere og bruke direktoratets data i deres applikasjoner.

Seksjonssjef for informasjonsforvaltning i Fiskeridirektoratet, Ida Omenaas Flaageng sier at «Fiskeridirektoratet har en ambisjon om å bli bedre til å innhente, bruke og dele data, og vi jobber kontinuerlig med å styrke vår data- og informasjonsforvaltning. Vi har tidligere utført brukerundersøkelser blant våre eksterne databrukere, og vet at de etterspør at vi deler flere data generelt, og flere API-er spesielt. Vi er derfor glade for å tilgjengeliggjøre NYTEK-dataene, og arbeider fortløpende å tilgjengeliggjøre flere data på fiskeridir.no, via vår kartløsning (Yggdrasil) og som API»

Oppdatert: 01.10.2024