Vi bruker informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler på fiskeridir.no for å forstå hvordan besøkende bruker nettsiden, slik at vi kan forbedre tjenestene våre. Du kan hele tiden endre samtykket ditt her.

Makrellstørjen har ankommet

Fiskeridirektoratet har i den siste tiden fått inn flere meldinger om observasjoner av makrellstørje langs kysten.

Tirsdag 13. august 2024 tok årets første makrellstørje seg inn i et oppdrettsanlegg i Kinn kommune i Vestland.

Det er viktig å oppdage slike hendelser raskt for å hindre og begrense rømming av fisk. Fiskeridirektoratet har derfor utarbeidet en veileder (fiskeridir.no) for håndtering av slike hendelser.

Endret atferd hos oppdrettsfisken

Makrellstørje i not oppdages ofte ved endret adferd hos oppdrettsfisken, enten i form av dårlig appetitt eller unormal plassering og bevegelsesmønster i nota. Det er derfor viktig at oppdrettere nå og i tiden fremover er oppmerksomme på dette, slik at hendelser kan oppdages raskt.

Statistikken viser at det er i perioden august – november at denne type hendelser kan skje, og det er særlig Trøndelag, Møre og Romsdal og Vestland fylker som er utsatt.

En mer detaljert oversikt over erfaringer knyttet til rømmingshendelser med makrellstørje finnes i Fiskeridirektoratets erfaringsbase: Makrellstørje i merd (fiskeridir.no)

Økende antall hendelser

Den østatlantiske makrellstørjebestanden er i vekst. Størja gyter i Middelhavet om våren og legger deretter ut på næringsvandring til blant annet norske farvann. Her opptrer den vanligvis i tidsrommet august til november, og det er også i denne perioden de rapporterte hendelsene har forekommet.

De siste 10 årene har vi sett en økende trend i antall hendelser der makrellstørje har tatt seg inn i akvakulturanlegg og laget hull i not. Fra én hendelse i 2015 har det økt jevnlig til åtte hendelser i 2023.

Årsaken til at makrellstørja tar seg inn i nota er høyst sannsynlig knyttet til matinntak. Det er likevel usikkert om det er fisken inne i merden eller fisk på utsiden den er ute etter.

Oppdatert: 16.08.2024