Hvithvalen «Hvaldimir» skal obduseres
Lørdag 31. august ble den berømte hvithvalen, kjent som «Hvaldimir» funnet død i Stavanger havn. Det er uklart hva den døde av, og Fiskeridirektoratet har derfor besluttet å obdusere hvalen.
I helgen har hvalen ligget på kjøl i Stavanger-området, og den vil bli obdusert ved Veterinærinstituttets avdeling i Sandnes per mandag 2. september. En obduksjon kan avdekke dødsårsaken, men det er også mulig at undersøkelsen ikke gir et klart svar på hva som forårsaket dødsfallet.
Dukket opp i Finnmark
Hvithvalen dukket opp ved Måsøy i Finnmark i april 2019 og har siden streifet langs norskekysten og oppholdt seg i kort tid på den svenske vestkysten. I 2023 ble hvalen observert i Oslofjorden, noe som førte til diskusjon om å flytte hvalen til et sikrere og mindre folketett område, men før det ble det igangsatt en flytteprosess før den reiste videre.
Siden i fjor har den hatt tilhold i Rogaland, mest i Ryfylke, og den ble funnet død i nærheten av Stavanger lørdag 31. august. Hvalen har vært svært kontaktskapende, og har kunnet svømme fritt og oppholde seg der den vil. Hvithvaler eller beluga er fredet og lever normalt i Arktis ved Svalbard og Grønland.
Fanget fisk
I Ryfylke og andre steder har den oppholdt seg i nærheten av oppdrettsanlegg, og har kunnet fange fisk som beiter på overskuddfôr fra anleggene.
Hva som eventuelt skjer med hvalen eller deler av den etter obduksjonen er ikke klart, men Veterinærinstituttet har klare retningslinjer for behandling av biologisk materiale. Dersom annet ikke er avtalt vil skrotten bli destruert med bakgrunn i smittevernregler.