Kurs i fritidsfiske: Skitt fiske!
Vil du bli en ansvarlig fisker og være med i kampen mot spøkelsesfiske og marin forsøpling? Da bør du ta nettkurset «Skitt fiske»!
Om kurset "Skitt fiske"
«Skitt fiske» er et nettkurs for fritidsfiske med faststående redskap. Gjennom kurset kan du lære om regelverk knyttet til fiske med ruse, garn, line og teinefiske etter krabbe, hummer og sjøkreps. I tillegg vil du lære hva du som fritidsfisker kan gjøre for å unngå marin forsøpling.
Ønsker du å bli en ansvarlig fritidsfisker?
Kurset tilpasses dine behov, og du kan selv velge hvilke redskap du vil lære om.
Du kan gjennomføre kurset på 7-15 minutter på mobil, nettbrett eller datamaskin.
Fritidsfiskeappen
Fritidsfiskeappen gir deg enkel tilgang til regler for arter, redskap og verneområder. I den kan du også melde tapt og funnet fiskeredskap.
-
Reiskap
Kva for reiskap kan du bruke i fritidsfiske? Kva er reglane for bruk av garn, teiner og ruser? Korleis skal reiskapen merkast? Sjå alle reglane for bruk av reiskap i fritidsfiske.
-
Artar
Freda, delvis freda og med særskilde reglar.
-
Minstemål i fritidsfiske
Alle som fiskar i sjøen i Noreg må følge reglane om minstemål. Målet er at fleire småfisk skal få leve til dei blir store nok til å formeire seg.
-
Marin forsøpling
Store mengder avfall fra menneskelig aktivitet havner jevnlig på avveie i det marine miljø. Yrkesfiske, fritidsfiske og havbruk er betydelig bidragsytere til marin forsøpling i nordiske havområder. Fiskeridirektoratet har jobbet med forebygging og opprydning av forsøpling i form av tapte fiskeredskap i mange år, men det er fremdeles mange utfordringer knyttet til denne problematikken.
-
Ferdsel ved oppdrettsanlegg
Det er forbode å fiske nærare enn 100 meter frå oppdrettsanlegg.
-
Særregler i Oslofjorden
Det er forbode å fiske torsk heile året i Oslofjorden. Det er også forbode å fiske med botnsette garn innanfor grunnlinja frå og med Vestfold og Telemark til grensa mot Sverige. I tillegg er det i 14 definerte område på Skagerrakkysten forbod mot alt fiske, med unntak av anadrome artar (laks og sjøaure), i gyteperioden frå 1. januar til 30. april.