Vi bruker informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler på fiskeridir.no for å forstå hvordan besøkende bruker nettsiden, slik at vi kan forbedre tjenestene våre. Du kan hele tiden endre samtykket ditt her.

Nytt fredningsområde for hummer i Stefjorden i Narvik kommune

Fiskeridirektoratet har nå vedtatt å opprette et nytt fredningsområde for hummer i Stefjorden i Narvik kommune.

Det nordligste fredningsområdet

Dette blir det nordligste fredningsområdet for hummer i Norge. Fredningsområdet gjelder fra og med 1. oktober. Det betyr at fiske i disse områdene med andre redskaper enn håndsnøre, juksa, dorg og snurpenot er forbudt.

Stefjorden er en del av Tysfjorden. I Tysfjorden finner vi verdens nordligste bestand av europeisk hummer (Homarus gammarus). Tysfjordhummeren er en egen genetisk bestand av europeisk hummer som er spesielt tilpasset det subarktiske miljøet.

«Opprettelse av slike fredningsområder for hummer har vist seg å ha god effekt. Havforskningsinstituttet har fulgt med på utviklingen siden 2004, og i områder som har vært stengt for fiske med faststående redskaper som teiner, ruser og garn, ser vi at hummerbestandene vokser og reproduksjonen har tatt seg opp», sier Jon-Erik Henriksen, direktør for forvaltningsdivisjonen i Fiskeridirektoratet.

Se det nye fredningsområdet

Det nye området er synlig i «Fritidsfiskeappen» og i Fiskeridirektoratets kartverktøy, Yggdrasil.

Les mer om Fritidsfiskeappen (fiskeridir.no), og Yggdrasil (fiskeridir.no).

Plass til flere 

Det er nå etablert rundt 60 fredningsområder for hummer av varierende størrelse i Oslofjorden, langs kysten og i fjorder på Vestlandet, og nå også i Nordland.

«Selv om vi nå begynner å få ganske mange fredningsområder for hummer på kysten, spesielt i Oslofjorden, på Skagerrakkysten og på kysten av Vestland fylke, ønsker Fiskeridirektoratet at kommuner med hummerbestander vurderer å foreslå flere områder» sier Henriksen.

 

Oppdatert: 26.09.2024