Pilotprosjekt: levendelagring av makrellstørje
I 2020 startet et pilotprosjekt på levendelagring av makrellstørje med mål om å teste og utvikle metodikk og danne grunnlag for et fremtidig regelverk på levendelagring i Norge.
Norge har historisk sett fisket mye makrellstørje, men står i dag ovenfor utfordringer knyttet til fangsteffektivitet og lønnsomhet. Kvaliteten på fisken, ineffektive avlivningsmetoder og sesongbetont marked har ført til lave råstoffpriser og begrenset deltakelse i fiskeriet.
Levendelagring av makrellstørje kan være en mulig løsning på denne utfordrende situasjonen. Levendelagring tillater kontrollert avlivning av fisken, og muliggjør dermed tilførsel av størje i markedet som er mer i tråd med dagens krav til kvalitet og fiskevelferd.
Resolusjon i ICCAT
Norge har fremforhandlet en resolusjon i ICCAT (Den internasjonale kommisjonen for bevaring av atlantisk tunfisk). I resolusjonen fremgår det hvilke krav og forpliktelser som gjelder ved gjennomføringen av pilotprosjektet på levendelagring i Norge.
I 2023 ble det for første gang gjennomført fangst, overføring til transportmerd, transport til kysten, overføring til stasjonær lagringsmerd og lagring av makrellstørje i Norge (Sistiaga m.fl. 2023). Forsøket var et viktig steg i riktig retning, men det gjenstår fortsatt betydelige utfordringer spesielt med tanke på avlivningsmetodikk for at levendelagring av størje skal kunne oppnå høy kvalitet og fiskevelferdsmessige gevinster.
Rapport til pilotprosjekt
Innen 2027 må Norge ha utarbeidet en fullstendig rapport med funnene fra pilotprosjektet. Rapporten skal legges frem for vitenskapskomiteen i ICCAT, med sikte på å etablere et endelig regelverk for levendelagring i norske farvann.
Det er satt av et kvantum på 30 tonn til forskning og utvikling av levendelagring av makrellstørje i 2025. Målet med prosjektet i år er å levendelagre et større antall størjer i en lengre periode. Et særlig fokusområde vil være å finne en avlivningsmetode som er skånsom med hensyn til dyrevelferd, og for ivaretakelse av kvaliteten på kjøttet.
Fiskeridirektoratet har publisert en utlysning for tildelingen av forskningstonnene til gjennomføring av prosjektet i 2025. Søknadsfristen er 25.april.
Søknad
Søknaden skal sendes til Fiskeridirektoratet med nødvendig dokumentasjon på postmottak@fiskeridir.no innen fredag 25 april 2025.