Vi bruker informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler på fiskeridir.no for å forstå hvordan besøkende bruker nettsiden, slik at vi kan forbedre tjenestene våre. Du kan hele tiden endre samtykket ditt her.

Hvordan er makrellstørjefisket organisert?

Siden 2017 har makrellstørjefisket vært gjennomført som et ordinært fiske. Både kommersielle fiskere og rekreasjonsfiskere kan fiske etter makrellstørje. 

Norske fartøy fisket store mengder makrellstørje på 1950-tallet. Utover på 60- og 70-tallet falt fangstmengdene, og fra slutten av 80-tallet ble det kun tatt enkelte bifangster. Som følge av artens forfatning ble alt fiske etter makrellstørje forbudt i 2007.

I 2014 åpnet Nærings- og fiskeridepartementet igjen opp for forsøksfiske etter makrellstørje i norske farvann, og siden 2017 har fisket blitt gjennomført som et ordinært fiske.

ICCAT - internasjonalt samarbeid

Rammebetingelsene for fisket etter makrellstørje fastsettes av den internasjonale kommisjonen for bevaring av atlantisk tunfisk (ICCAT). Den norske reguleringen av fisket må godkjennes av kommisjonen før forskriften kan fastsettes. Inneværende års kvoter og reguleringsopplegg for øvrig er derfor ikke klart før i mars hvert år.

Organiseringen av fisket etter makrellstørje

Fra år til år forekommer det mindre endringer i organiseringen av fisket, men hovedtrekkene er de samme.

Det kommersielle fisket

Det kommersielle fisket er del inn i to grupper. For begge gruppene må det fylles ut fangstsertifikat på all fangst som skal omsettes: 

Gruppen for not og line: 

  • Dette er fartøy over 25 meter og er tildelt den største delen av kvoten.
  • Det er syv notfartøy og ett linefartøy som får delta.
  • Fartøyene står på rulleringsliste, og de syv øverste får tilbud fra Fiskeridirektoratet om å delta hver vår.
  • Alle fartøy over 25 meter må ha med seg en observatør fra ICCAT sitt regionale observatørprogram.

Les mer om gruppen for not og line.

Gruppen for småskala kystfiskefartøy:

  • Dette er mindre fartøy som fisker med juksa, stang eller dorg.
  • Det er plass til 25 fartøy i gruppen. Dersom det er flere påmeldte blir det loddtrekning om hvem som får være med.
  • Fartøyene fisker innenfor rammene av en gruppekvote.

Les mer om gruppen for småskala kystfiskefartøy.

Rekreasjonsfiske

Dersom du skal delta i fisket etter makrellstørje som rekreasjonsfisker, må du være med i et team og registrere deg i mannskapspoolen. 

  • Hvert team trenger en lagleder. Laglederen må søke om å få denne rollen i perioden fra ca. midten av mars til slutten av april.
  • I vurderingen av hvem som innvilges tillatelse til å delta i rekreasjonsfisker som lagleder legges det vekt på tidligere erfaring med såkalt «big game» fiske.
  • Godkjente lagledere kan ta med seg hvem hen ønsker på fisket, så lenge de er registrert i mannskapspoolen. Dette er kun en registreringsordning som ikke krever noe saksbehandling.
  • Alle lag som deltar i rekreasjonsfiske, kan lande en makrellstørje til matauk. Man kan ikke omsette eller ta noen som helst betaling for fisken.

Les mer om rekreasjonsfiske etter makrellstørje.

Merk- og slippfiske for rekreasjonsfiskere

  • Lagene som har fått tillatelse til å delta i rekreasjonsfiske kan også søke om å få delta i merk- og slippfiske, dersom de har erfaring og kompetanse.
  • Havforskningsinstituttet har hovedansvaret for prosjektet med å merke makrellstørje lands norskekysten, men Fiskeridirektoratet behandler søknader og gir tillatelse til deltakelse.
  • Søknad foregår i samme søknadsskjema som oppmelding til lagleder.  

Les mer om merk- og slippfiske.