Vi bruker informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler på fiskeridir.no for å forstå hvordan besøkende bruker nettsiden, slik at vi kan forbedre tjenestene våre. Du kan hele tiden endre samtykket ditt her.

Stor felleskontroll i hummerfisket

Tirsdag 1. oktober åpner årets hummerfiske. Kontrollbehovet er relativt stort, og derfor vil flere etater samarbeide om ulike kontrollaksjoner i dagene før hummerfisket åpner og etter at fisket har startet.

Fiskeridirektoratet, Kystvakten, Statens Naturoppsyn (SNO) og politiet vil ha båter og mannskap i sving både før og i løpet av årets hummersesong. Hummeren er en truet art, som hvert år utsettes for et relativt hardt fisketrykk i de månedene fisket er åpent. Det gjør at kontrollbehovet er stort.

Tjuvstarter

Det meste av kysten fra grensen mot Sverige til Trøndelag vil bli dekket av kontrollene.

– Vi vil ha en fellesaksjon nå før hummerfisket starter, men vil følge opp med flere kontroller i løpet av sesongen. Mange tjuvstarter fisket og setter teiner med 60 mm åpning før 1. oktober kl. 08:00. Men det er også viktig å bare være til stede og snakke med folk på sjøen, sier førsteinspektør Rudi Iden i Fiskeridirektoratet.

Kontrollsamarbeid er både effektivt og rasjonelt. Når flere kontrolletater deltar er effekten av innsatsen mye større.

– Kystvakten, Fiskeridirektoratet, SNO og politiet har hatt et velfungerende samarbeid i mange år og har dermed opparbeidet mye erfaring som vil komme til nytte i slike fellesaksjoner. Det gjør også at vi kan snu oss raskt rundt og sette inn innsatsen der den er mest nyttig, sier Iden.

Ettertraktet

Hummerfisket er et kort og hektisk fiskeri, som sør for Stad (grensen mellom Vestland og Møre og Romsdal fylker) foregår i to måneder fra 1. oktober til og med 30. november. Nord for Stad er fangstperioden en måned lenger; til 31. desember.

– Hummer er en svært ettertraktet art. Dette er en strekt drivkraft i ulovlig fiske og omsetting av fangst. Det er derfor viktig at vi er til stede og avdekker eventuelle ulovligheter. Men vi understreker at de aller fleste fisker lovlig, og de fleste er også glade for at det er kontroll på sjøen, sier Rudi Iden.

Fangsting av hummer foregår i små åpne båter i en tid av året med ustabilt vær. Det er derfor viktig å tenke sikkerhet når man er ute på sjøen. Ta hensyn til vær og vind og bruk alltid redningsvest.

Mer om  hummerfiske

Oppdatert: 27.09.2024