Vi bruker informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler på fiskeridir.no for å forstå hvordan besøkende bruker nettsiden, slik at vi kan forbedre tjenestene våre. Du kan hele tiden endre samtykket ditt her.

Årets havgående opprenskingstokt starter denne uken

Årets havgående opprenskingstokt etter tapte og gjenstående fiskeredskaper starter utenfor Ålesund denne uken.

Toktet er et viktig bidrag for å redusere marin forsøpling og spøkelsesfiske.

Tokttiden er noe redusert for 2024, slik at Øst-Finnmark og snøkrabbefeltene vil ikke bli omfattet av opprenskingen. 

Toktet gjennomføres om bord på fartøyet M/S «Vikingbank». Foto: © Fartøyet.
Toktet gjennomføres om bord på fartøyet M/S «Vikingbank». Foto: © Fartøyet.

Fremdriftsplan

Toktet som nå starter utenfor Ålesund, vil inkludere mørebankene og deretter følge kysten til Lofoten. I området Lofoten/ Vesterålen dekkes fjord, kyst og hav vekselvis.

Videre arbeid nordover langs «kanten» vil bli vurdert av hensyn til pågående blåkveitefiske. Kyst- og fjordområdene fra Senja til Kjøllefjord, vil utgjøre siste etappe.

Deler av det som tas opp, blir levert tilbake til eier, noe til gjenvinning og øvrig materiell blir levert til godkjent avfallsmottak for videre håndtering. 

Siste sjanse

Dersom noen har glemt å melde fra om sine tap eller kjenner til områder med gjenstående fiskeredskaper så er dette siste sjanse til å bli inkludert i årets opprensking. Eventuelle tapsmeldinger fra 2. periode av blåkveitefisket, vil imidlertid bli tatt inn fortløpende.

Vi oppfordrer til et godt samarbeid på feltet slik at opprenskingen kan gjennomføres raskt og effektivt, i forståelse med pågående fiskerier.

 

   

 

 

 

 

 

 

 

Oppdatert: 05.08.2024