Vi bruker informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler på fiskeridir.no for å forstå hvordan besøkende bruker nettsiden, slik at vi kan forbedre tjenestene våre. Du kan hele tiden endre samtykket ditt her.

Torskeoppdretterne må få mer kontroll på modning

Rapport viser at torskeoppdretterne ikke klarer å forhindre modning og gyting i merd, og dette kan ha konsekvenser for villtorsken.

–Vi har et viktig ansvar for å ta vare på og forvalte kysttorsken, derfor skal ikke oppdrettstorsken gyte i merd. Vi har en klar forventning om at oppdretterne tar tak i problemstillingen, sier fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen.

Fiskeridirektoratet hadde sesongen 2023-2024 en tilsynssatsing rettet mot modning og gyting hos oppdrettstorsk i merd.

–Alle oppdrettere som hadde torsk andre vinter i sjø ble pålagt å overvåke og rapportere modningsgrad regelmessig til oss, sier Bakke-Jensen.

Fastsetting av modningsgrad ble utført etter en felles prosedyre. Resultatene viser variasjon mellom selskap, hvor andelen umoden fisk var lav og andelen modnende fisk var høy gjennom hele tilsynet.

–Det betyr at mer enn 60 % av torsken var til enhver tid i en grad av modning, sier Bakke-Jensen. 

I tillegg ser vi at det var høye innslag av gytende og utgytt fisk i prøver tatt på slakteri.

–Gyting i merd kan føre til at vi får oppdrettstorsk ut i fjordene, som igjen kan gyte med villtorsk og føre til genetiske endringer i torskebestandene. Dette er en uønsket påvirkning, sier fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen.

Kysttorskbestandene langs kysten er sårbare og svake. 

–En vekst innen torskeoppdrett må derfor være innenfor miljømessige bærekraftige rammer, sier Bakke-Jensen. 

Fiskeridirektoratet kommer til å følge opp tilsynssatsingen og videreutvikle dette kommende sesong. 

Oppdatert: 25.09.2024