Vi bruker informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler på fiskeridir.no for å forstå hvordan besøkende bruker nettsiden, slik at vi kan forbedre tjenestene våre. Du kan hele tiden endre samtykket ditt her.

Påminnelse om endrede krav i akvakulturdriftsforskriften

Høststormene nærmer seg, og det er høysesong for avlusnings- og arbeidsoperasjoner. Derfor er det lurt å ha kontroll på nøtenes tilstand før været slår til.

Bakgrunn

For litt over to år siden, den 24.08.2022, trådte det i kraft flere endringer i akvakulturdriftsforskriften. Fiskeridirektoratet har gjennom tilsyn og oppfølging av rømmingssaker erfart at flere oppdrettere ikke har fått med seg disse endringene eller hensyntatt de nye kravene i driften sin. Dette gjelder særlig krav ved gjennomføring av aktiviteter som kan medføre risiko for rømming i akvakulturdriftsforskriften § 37a.

Særlig viktig om regelverksendringene

Oppdretter skal blant annet sørge for nødvendig overvåking og kontroll av produksjonsenheter før, under og etter gjennomføring av aktiviteter som kan medføre risiko for rømming. Fiskeridirektoratet vil her særlig understreke viktigheten av notkontroller.

Fiskeridirektoratet vurderer at flere rømmingshendelser kunne vært avverget eller avdekket på et tidligere tidspunkt dersom kravet til notkontroll hadde vært fulgt.

Her vises det til § 37 bokstav a fra akvakulturdriftsforskriften;

Innehaver av akvakulturtillatelse skal sørge for at aktiviteter som kan medføre risiko for rømming ved akvakulturanlegg;

a. planlegges, og gjennomgås sammen med deltakende personell før gjennomføring av aktiviteten,

b. gjennomføres med nødvendig kommunikasjon med vare- og tjenesteprodusenter, både før, under og etter aktiviteten, og

c. gjennomføres med tilstrekkelig tilstedeværelse av eget personell.

Innehaver av akvakulturtillatelse skal sørge for nødvendig overvåking og kontroll av produksjonsenheter i sjø før, under og umiddelbart etter gjennomføring av aktiviteter som kan medføre risiko for rømming.

Erfaringsbasen

Fiskeridirektoratet har publisert rettledningsark knyttet til disse bestemmelsene. Disse ligger på vår erfaringsbase om rømming (fiskeridir.no).

Akvakulturdriftsforskriften er i endring

Oversikt over endringer finnes på Lovdata.no, samt på regjeringens nettsider. Vi minner om at IK-Akvakulturforskriften § 5 bokstav a fastslår at enhver aktør skal ha oversikt over gjeldende regelverk. Etterlevelse av regelverket er viktig for at oppdrettsnæringen skal være så lønnsom og bærekraftig som mulig.

Oppdretterne må sørge for at endringer i regelverket blir hensyntatt gjennom oppdaterte risikovurderinger og andre styrende dokumenter.

Akvakulturdriftsforskriften § 37 (lovdata.no)

Akvakulturdriftsforskriften § 37 bokstav a (lovdata.no)

Oppdatert: 11.09.2024