J-256-2018: (Utgått) Forskrift om forbud mot fangst av snøkrabbe

Erstatter: J-94-2018

Erstattet av: J-94-2019

Endringer: Se utgåtte meldinger

Gyldig fra: 01.01.2019

Endring i forskrift om forbud mot fangst av snøkrabbe

Innholdsfortegnelse:

    Fastsatt av Nærings - og fiskeridepartementet 17. desember 2018 med hjemmel i lov 6. juni 2008 nr. 37 om forvaltning av viltlevande marine ressursar (havressurslova) § 11.

    I

     I forskrift 19.desember 2014 nr. 1836 om forbud mot fangst av snøkrabbe gjøres følgende endring:

     § 3 (endret) skal lyde:

     § 3 Totalkvote

     Uten hinder av forbudet i § 1 kan fartøy som har dispensasjon fra forbudet mot fangst av snøkrabbe, fangste og lande inntil 4 000 tonn snøkrabbe i 2019.

     Av kvantumet i første ledd avsettes 25 tonn til forsknings- og forvaltningsformål.

     II

     Denne forskrift trer i kraft 1. januar 2019.

     Forskriften lyder etter dette:

     --------

     Forskrift om forbud mot fangst av snøkrabbe

     Fastsatt av Nærings - og fiskeridepartementet 18.12.2014 med hjemmel i lov 6. juni 2008 nr. 37 om forvaltning av viltlevande marine ressursar (havressurslova) § 11, § 16, § 36, § 37, § 47og § 59, lov 26. mars 1999 nr. 15 om retten til å delta i fiske og fangst (deltakerloven) § 20 og lov om Svalbard av 17.juli 1925 nr.11 (Svalbardloven) § 4.

     § 1 Generelt forbud

    Det er forbudt for norske og utenlandske fartøy å fangste snøkrabbe i norsk sjøterritorium og indre farvann, og på den norske kontinentalsokkelen. For norske fartøy gjelder forbudet også på andre lands kontinentalsokkel.

    § 2 Dispensasjon

    Det kan gis dispensasjon fra forbudet mot fangst av snøkrabbe til fartøy som er tildelt ervervstillatelse etter deltakerloven for fangst utenfor territorialfarvannet. Dersom ervervstillatelsen er begrenset til å gjelde fangst av bestemte arter, kan dispensasjon bare gis hvis ervervstillatelsen omfatter fangst av snøkrabbe. Dispensasjon gis på følgende vilkår:

    - Fartøy som deltar i fangst av snøkrabbe kan pålegges krav om rapportering ut over det som føres i fangstdagbok dersom Havforskningsinstituttet har behov for data. Et eksempel kan være prøvetaking av fangst.

    - Observatører fra Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet skal ha adgang til å delta vederlagsfritt om bord i fartøy som fangster snøkrabbe.

    Søknad om dispensasjon sendes Fiskeridirektoratet.

    § 3 Totalkvote

    Uten hinder av forbudet i § 1 kan fartøy som har dispensasjon fra forbudet mot fangst av snøkrabbe, fangste og lande inntil 4 000 tonn snøkrabbe i 2019.

     Av kvantumet i første ledd avsettes 25 tonn til forsknings- og forvaltningsformål.

    § 4 Forbud mot fangst i visse perioder og innblanding av bløtkrabbe

    I perioden fra og med 15. juni til og med 15. september er det forbudt å fangste snøkrabbe.

    Det er ikke tillatt å ha mer enn 20 % innblanding av bløtkrabbe i fangst etter snøkrabbe. Ved mer enn 20 % innblanding av bløtkrabbe i de enkelte fangster, skal fangsting stoppes og fartøyet skal skifte fangstfelt.

    Fartøy som fangster snøkrabbe skal rapportere om innblanding av bløtkrabbe i fangstene på e-post til fmc@fiskeridir.no i henhold til gjeldende retningslinjer for rapportering om innblanding av bløtkrabbe fastsatt av Fiskeridirektoratet.

    Fiskeridirektoratet kan forby fangst av snøkrabbe i perioder og områder dersom biologiske hensyn tilsier det.

    § 5 Melding om oppstart av fangst

    Fartøy som skal fangste snøkrabbe skal senest en uke før fangststart, sende melding til Fiskeridirektoratet om når fangsten planlegges påbegynt. Melding sendes til Fiskeridirektoratets sjøtjeneste på e-post rojen@fiskeridir.no og

    § 6 Bemyndigelse

    Fiskeridirektoratet kan endre denne forskriften og fastsette nærmere bestemmelser, dersom det er nødvendig for å oppnå en rasjonell og hensiktsmessig utøvelse eller gjennomføring av fisket.

    § 7 Overtredelsesgebyr

    Foretak og den som forsettlig eller uaktsomt overtrer bestemmelser gitt i eller i medhold av denne forskrift, kan ilegges overtredelsesgebyr i henhold til lov 6.juni 2008 nr. 37 om forvaltning av viltlevande marine ressursar § 59 og forskrift 20. desember 2011 nr. 1437 om bruk av tvangsmulkt og overtredelsesgebyr ved brudd på havressursloven.

    § 8 Straff

    Den som forsettlig eller uaktsomt overtrer bestemmelser gitt i eller i medhold av denne forskriften straffes i henhold til lov 6.juni 2008 om forvaltning av viltlevande marine ressursar (havressurslova) § 61, § 64 og § 65. På samme måte straffes medvirkning og forsøk.

    § 9 Ikrafttredelse

    Denne forskrift trer i kraft 1. januar 2015.

    HØ/EW

    Jobber du i fiskerinæringen?

    Vi vil gjerne intervjue deg om hvilke utfordringer fiskerinæringen står overfor når det gjelder å følge regelverket i praksis.

    Les mer og meld deg til intervju