J-126-2002: (Utgått) Forskrift om endring av forskrift om tvangsmidler etter kapittel IV i lov om oppdrett av fisk, skalldyr m.v.

Gyldig fra: 27.05.2002

Gyldig til: 28.12.2005

Forskrift om endring av forskrift om tvangsmidler etter kapittel IV i lov om oppdrett av fisk, skalldyr m.v.

Innholdsfortegnelse:

    Fastsatt av Fiskeridepartementet 27. mai 2002 i medhold av kapittel IV i lov 14. juni 1985 nr. 68 om oppdrett av fisk, skalldyr m.v.

    I forskrift om tvangsmidler etter kapittel IV i lov om oppdrett av fisk, skalldyr m.v. gjøres følgende endringer:

    § 3 bokstav a) fjerde ledd skal etter dette lyde:

    For pålegg mot overskridelse av fisketetthet, jf drifts- og sykdomsforskriften § 19 første ledd, fastsettes tvangsmulkten pr. dag til kr 1.000 pr. kg ulovlig tetthet.

    § 8 skal etter dette lyde:

    Den myndighet som departementet har etter oppdrettslovens § 21 til å gjøre enkeltvedtak om å gi pålegg om tiltak, og etter oppdrettslovens § 24 til å gjøre enkeltvedtak om å trekke tilbake eller nekte tillatelse til oppdrett, delegeres til Fiskeridirektoratet eller den som Fiskeridirektoratet gir myndighet.

    Disse endringene trer i kraft straks.

    Forskriften lyder etter dette:

    FORSKRIFT OM TVANGSMIDLER ETTER KAPITTEL IV I LOV OM OPPDRETT AV FISK, SKALLDYR M.V.

    Fastsatt av Fiskeridepartementet 12. juli 1989 i medhold av kapittel IV i lov 14. juni 1985 nr. 68 om oppdrett av fisk, skalldyr m.v. med senere endringer, sist endret 27. mai 2002.

    § 1

    For å sikre gjennomføringen av bestemmelsene i lov 14. juni 1985 nr. 68 om oppdrett av fisk, skalldyr m.v. (oppdrettsloven) eller av vedtak i medhold av loven, kan fiskerimyndighetene fastsette en tvangsmulkt til staten ved overtredelser. Med fiskerimyndighetene menes i denne forskrift Fiskeridirektoratet eller den som Fiskeridirektoratet gir myndighet.

    Tvangsmulkten begynner å løpe dersom den ansvarlige oversitter den frist for retting av forholdet som blir fastsatt. Med den ansvarlige menes i denne forskrift den som har tillatelse etter oppdrettsloven. Hvor flere personer er navngitt i konsesjonsdokumentet, er det tilstrekkelig at pålegget rettes til en av dem. Er den ansvarlige et selskap, skal pålegget rettes til styret. Hvor det ikke er gitt tillatelse, skal pålegget rettes til den som utøver virksomhet der tillatelse etter oppdrettsloven kreves.

    Tvangsmulkten kan også fastsettes på forhånd, og løper da fra en eventuell overtredelse tar til. Det kan fastsettes at tvangsmulkten løper så lenge det ulovlige forhold varer, eller at den forfaller for hver overtredelse.

    § 2

    Den frist for retting av et ulovlig forhold som er nevnt i § 1, er to uker fra det tidspunkt meldingen om pålegget kom frem til den ansvarlige. I spesielle tilfeller kan fiskerimyndighetene fastsette en annen frist. Hvor det viser seg umulig for den ansvarlige å rette på forholdet innen den fastsatte frist og umuligheten ikke kan bebreides denne, kan kravet på tvangsmulkt frafalles og ny frist fastsettes.

    § 3

    Tvangsmulkt som ikke forfaller for hver overtredelse, forfaller for hver dag det ulovlige forhold varer utover den fastsatte frist og skal beregnes etter følgende regler:

       a) Ved overskridelse av konsesjonsvolum for matfiskanlegg, gir 10 ganger folketrygdens grunnbeløp dividert med 365, tvangsmulktens størrelse pr. dag for hver påbegynte 1.000m3 overskridelse.

    Er pålegget rettet mot overskridelse av tillatt produksjonskapasitet for sjødyktig settefisk, fastsettes tvangsmulkten til 10 ganger folketrygdens grunnbeløp dividert med 365 pr. dag for hver påbegynte 100.000 stk. overskridelse.

    For pålegg rettet mot overskridelse av konsesjonert areal ved annen type oppdrettsvirksomhet, fastsettes tvangsmulkten til 10 ganger folketrygdens grunnbeløp dividert med 365 pr. dag for hver påbegynte dekar overskridelse. Hvor andre størrelsesbegrensninger er lagt til grunn, fastsettes tvangsmulkten for hvert enkelt tilfelle.

    For pålegg rettet mot overskridelse av fisketetthet, jfr. drifts- og sykdomsforskriftens § 19, første ledd, fastsettes tvangsmulkten pr. dag til kr 1.000 pr. kg ulovlig tetthet.

       b) Hvor fiskerimyndighetene gir pålegg om opphør av virksomhet og eller fjerning av anlegg som ikke har tillatelse som nevnt i oppdrettsloven § 3, jfr. § 4, eller om å iverksette tiltak for å forhindre at driften volder eller innebærer fare for å volde skade av art som nevnt i oppdrettslovens § 5 nr. 1 og nr. 2, skal tvangsmulkten fastsettes til 10 ganger folketrygdens grunnbeløp dividert med 365 pr.. dag for hver påbegynte 1.000m3 av anleggets størrelse. Det samme gjelder der som anlegget kommer i vesentlig strid med vilkåret i § 5 nr. 3 i oppdrettsloven.

    Er pålegget rettet mot forhold som beskrevet, i forbindelse med produksjon av settefisk, fastsettes tvangsmulkten til 10 ganger folketrygdens grunnbeløp dividert med 365 pr. dag, for hver påbegynte 100.000 settefisk i anlegget.

    Gjelder pålegget annen type oppdrettsvirksomhet enn matfiskoppdrett og produksjon av settefisk, fastsettes tvangsmulkten til 10 ganger folketrygdens grunnbeløp, dividert med 365 pr. dag for hver påbegynte dekar virksomhetens areal dekker. Hvor ikke arealavgrensning kan nyttes, eller hvor en slik beregning av andre grunner ville føre til et urimelig resultat, fastsettes tvangsmulkten for hvert enkelt tilfelle.

       c) Hvor pålegg blir gitt etter andre bestemmelser i loven eller vedtak i medhold av den, fastsettes tvangsmulkt til 10 ganger folketrygdens grunnbeløp dividert med 365 pr. dag.

    § 4

    Hvor tvangsmulkten skal forfalle for hver overtredelse, avgjør fiskerimyndighetene beløpets størrelse for hvert enkelt tilfelle.

    § 5

    Tvangsmulkt kan inndrives ved utpanting. Fiskerimyndighetene kan frafalle krav på påløpt tvangsmulkt.

    § 6

    For å sikre at bestemmelsene i oppdrettsloven eller vedtak i medhold av loven blir gjennomført, kan fiskerimyndighetene iverksette de nødvendige tiltak dersom den ansvarlige unnlater å følge pålegg fra myndighetene og tvangsmulkt ikke er hensiktsmessig eller tilstrekkelig.

    Tiltak som nevnt i første ledd kan også iverksettes når den ansvarlige ikke er kjent, eller overtredelsens art og situasjon for øvrig medfører behov for en umiddelbar reaksjon.

    § 7

    Det offentliges utgifter i forbindelse med gjennomføringen av tiltak etter § 6, kan kreves dekket av den ansvarlige for overtredelsen. Kravet kan drives inn ved utpanting. Fiskerimyndighetene kan frafalle kravet dersom det etter forholdene ville virke urimelig å gjøre det gjeldende.

    § 8

    Den myndighet som departementet har etter oppdrettslovens § 21 til å gjøre enkeltvedtak om å gi pålegg om tiltak, og etter oppdrettslovens § 24 til å gjøre enkeltvedtak om å trekke tilbake eller nekte tillatelse til oppdrett, delegeres til Fiskeridirektoratet eller den som Fiskeridirektoratet gir myndighet.

    § 9

    Denne forskrift trer i kraft straks.

    BHA/SIR